Onze website wordt mogelijk niet volledig juist weergegeven in uw browser aangezien deze sterk is verouderd.
U kunt uw browser updaten of een van onderstaande browsers installeren voor de juiste weergave.

FireFox Chrome Internet Explorer 10+

Zonnesnelweg A37

Zou het kunnen? Een snelweg die energie opwekt voor een hele stad? Posad denkt van wel. Net als Studio Marco Vermeulen en IAA Architecten maakte Posad in opdracht van Rijkswaterstaat een plan voor een zonnepanelenroute langs de A37. Volgens berekeningen zouden de zonnepanelen langs de weg genoeg energie opwekken om 70.000 huishoudens permanent te voorzien van stroom.

De A37 is 42 kilometer lang en loopt van Klazinaveen naar Hoogeveen. Deze pas aangelegde snelweg is volgens Elze Klinkhamer, directeur Rijkswaterstaat Noord-Nederland, ideaal om uit te testen als zonnesnelweg. De weg is ruim omgezet en het gebied erom heen is nog niet volgebouwd. Plek genoeg in bermen, geluidswallen en open ruimtes voor zonnepanelen.

Posads voorstel kan in heel Nederland worden uitgerold. Het idee is dat de zonnesnelweg bestaat uit ‘energiekavels’ die worden geëxploiteerd door verschillende energiebedrijven. Om te zorgen voor een eenduidige uitstraling heeft Posad een aantal elementen zo ontworpen dat ze ook zonne-energie opwekken, zoals vangrails en geluidsschermen. Voor de toekomst ziet Posad mogelijkheden in het terplekke opslaan van zonne-energie door het verwerken van accu’s in de vangrails.

Momenteel bestudeert Rijkswaterstaat alle plannen. Binnenkort hopelijk meer nieuws.

Bekijk hier het interview dat RTV Drenthe hield met Klinkhamer:

http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/118426/A37-geschikt-voor-proefproject-zonneroute