Onze website wordt mogelijk niet volledig juist weergegeven in uw browser aangezien deze sterk is verouderd.
U kunt uw browser updaten of een van onderstaande browsers installeren voor de juiste weergave.

FireFox Chrome Internet Explorer 10+
Energie en Ruimte Posad

Publicatie ‘Energie & Ruimte – een nationaal perspectief’

Hoeveel ruimte vraagt het duurzaam opwekken van energie? Hoeveel kunnen we besparen? Wat  betekent dit voor onze woningen, steden en landschappen? In de publicatie ‘Energie & Ruimte – een nationaal perspectief’ worden mogelijke antwoorden geschetst. Ook wordt duidelijk voor welke keuzes we staan en wat hiervan de ruimtelijke consequenties zijn.

Energie en Ruimte Posad

Samenwerking

De publicatie is ontstaan vanuit een samenwerking tussen partijen die al langer bezig zijn met het onderwerp: Dirk Sijmons, FABRICations, H+N+S Landschapsarchitecten, Studio Marco Vermeulen, NRGlab/Wageningen Universiteit, Vereniging Deltametropool en Posad.

Minder windmolens door besparing

Voor deze publicatie heeft Posad zich gericht op hoe groot de energiebesparingsopgave is. Energiebesparing is verreweg de meest effectieve manier om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Daarnaast hoef je voor voor elke KWh die je bespaart er drie niet op te wekken. “Bout gezegd kun je er als woonwijk zelf voor zorgen dat er minder windmolens in je achtertuin komen”, vertelt Boris met een knipoog.

Energie en Ruimte Posad

Verduurzamen van de woningvoorraad

Experts schatten in dat met het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad een besparing van 30% mogelijk is. Posad zocht uit dat vooral woningen die zijn gebouwd tussen 1945 en 1990 geschikt zijn om aan te passen naar duurzaamheidslabel A, maar de huiseigenaren staan wel voor een investering van 20.000 tot 80.000 euro per woning. Nationaal gezien gaat het om 100-150 miljard euro.

Energiebesparing is ook een ruimtelijk opgave

Daarnaast heeft verduurzaming een grote invloed op de ruimtelijkheid van je woning. Zo is isoleren aan de buitenzijde onwenselijk voor het straatbeeld en gaat isoleren aan de binnenzijde ten koste van je leefruimte. Al met al zullen maar weinig mensen staan te springen om hun huis te isoleren.

Verduurzamen van kantoren

Boris stelt dat het raar is dat voor utiliteitsbouw lagere eisen geleden, terwijl juist daar veel winst valt te behalen. Bedrijven kunnen hun panden beter isoleren, hun energiegebruik terugbrengen en hun verlichting en verwarming anders organiseren. “Natuurlijk kost dit ook geld, wat zal leiden tot duurdere producten en diensten. Maar die dragen we als Nederland allemaal samen in plaats van dat de ene huiseigenaar een veel grotere investering in de verduurzaming van zijn woning moet doen dan de ander,”aldus Boris.

Meer informatie? Lees dan de samenvatting van de publicatie in Blauwe Kamer #3, bestel het boek bij naibooksellers of download gratis een digitale versie:
Energie & Ruimte – een nationaal perspectief HR
Energie & Ruimte – een nationaal perspectief LR

De kaarten uit ‘Energie & Ruimte’ zijn ook los te downloaden:
Nationale kaarten Energie & Ruimte _HR