Onze website wordt mogelijk niet volledig juist weergegeven in uw browser aangezien deze sterk is verouderd.
U kunt uw browser updaten of een van onderstaande browsers installeren voor de juiste weergave.

FireFox Chrome Internet Explorer 10+

Opening WKO project Hortus Botanicus en Hermitage

‘Op donderdag 27 oktober zal het vooruitstrevende duurzaamheidsproject Tussen Kunst en Kas van de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus officieel in geopend worden. Na een jaar voorbereiding en uitvoering, waarbij onder een metrotunnel door werd geboord om een 425 meter lange buis te kunnen plaatsen, gaan de twee instellingen hun warmte- en koudeoverschot delen, met grote energiebesparende resultaten. De geaccumuleerde bronwarmte in de warmte-koudeopslag van de Hermitage gaat naar de Hortus voor verwarming van de kassen. De Hortus levert gekoeld water aan de Hermitage voor een beter museumklimaat.’

Posad ontwierp voor dit project de ruimte voor de nieuw warmtepomp bij de Hortus. De hiernaast gelegen monumentale Palmenkas komt hiermee weer vrij in de tuin te staan.

De ook door Posad ontworpen Kweekkas zal hier op aangesloten worden. Het project zal een energiebesparing opleveren gelijk aan het gebruik in warmte en elektriciteit van ca. 60 gezinnen en levert daarmee een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente Amsterdam. Het gebouw zal de bezoekers van de Hortus ook inzicht geven op de werking van het systeem dat op een duurzame manier deze essentiële functie voor de tuin vervult.

Eerder dit jaar won “Tussen Kunst en Kas” al de ‘Duurzaam Erfgoed Prijs 2016‘ en de ‘Energie Professional Award 2016‘.