Onze website wordt mogelijk niet volledig juist weergegeven in uw browser aangezien deze sterk is verouderd.
U kunt uw browser updaten of een van onderstaande browsers installeren voor de juiste weergave.

FireFox Chrome Internet Explorer 10+

Maasparadox – Culturele veerkracht in tijden van klimaatverandering

Water is voor ons zowel een vloek als een zegen. We zijn ervan afhankelijk voor drinkwater, landbouw en recreatie, maar water veroorzaakt ook overstromingen. In Nederland hebben we een lange traditie in ontwerpen met en tegen water. Helpt die kennis ons? Zijn we voorbereidt op de toekomst? Maasparadox is een tentoonstelling waarin ontwerpers, kunstenaars, en bewoners nadenken over de invloed van de klimaatverandering op het leven van mensen in de Maasregio.

De Maas stroomt door vijf landen, in de regio wonen tien miljoen mensen, en worden vijf talen en twintig dialecten gesproken. De rivier heeft grote welvaart gebracht, maar kent ook een keerzijde in de vorm van overstromingen. Mensen in de Maasregio hebben eeuwen met dit gevaar geleefd en allerlei vormen van zelfredzaamheid ontwikkeld. Maasparadox kijkt naar deze ervaringen en zoekt mogelijke antwoorden op de vraag of en hoe de klimaatverandering het leven aan de oevers van de Maas zal veranderen.

Het hart van de tentoonstelling vormt een levensgrote kaart en een muur met informatiegrafieken. Kunstenaars, ontwerpers, en architecten uit binnen- en buitenland onderzoeken de cultuur van het Maasbekken vanuit drie paradoxen: schaarste en overvloed, grens en verbinding, bron en afvoer. Bewoners zijn uitgenodigd hun verhalen te delen als fundament van de verkenning. Een dialoog die op hernieuwde wijze kijkt naar de vindingrijkheid van mensen in tijden van schaarste en wateroverlast.

Deelnemende ontwerpers en kunstenaars:
Jorge Bakker, Ursula Biemann, Koost Buist, Klaas Burger, Foekje Fleur van Duin, Monadnock, LOLA landscape architects, Maider López, Posad spatial strategies, Roderik Rotting, Unknown Fields Division, Untold Stories, Henriëtte Waal

Op uitnodiging van Bureau Europa stelden curatoren Han Dijk en Ruben Pater deze tentoonstelling samen.

De grafische identiteit van de tentoonstelling is ontworpen door Ruben Pater (Untold Stories). Het ruimtelijk ontwerp is van Han Dijk (Posad) en Ruben Pater (Untold Stories).

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 5 november, 17 – 19 uur.