Onze website wordt mogelijk niet volledig juist weergegeven in uw browser aangezien deze sterk is verouderd.
U kunt uw browser updaten of een van onderstaande browsers installeren voor de juiste weergave.

FireFox Chrome Internet Explorer 10+

De beste stedenbouwkundige oplossingen zijn vaak onzichtbaar

Han Dijk en Boris Hocks breken een lans voor meer visie in de stedenbouw in vaktijdschrift de Blauwe Kamer. Marieke Berkers interviewde beide Posad-oprichters: “Ontwerpers denken dat de oplossing in de vorm zit. Maar hun antwoorden zijn vaak niet gebaseerd op kennis.”

Gebrek aan visie
Dijk en Hocks vertellen dat het aantrekken van de markt niet slechts positief is. “Het voordeel van de crisis was dat we als vakgebied even pas op de plaats kon maken – dat we onze werkwijzen tegen het licht konden houden en dat er ruimte was voor nieuwe zienswijzen en manieren van werken”, aldus Hocks. “Maar nu de markt aantrekt dreigen we weer over te gaan tot de orde van de dag, met een gebrek aan visie tot gevolg.”

Energietransitie
Ze spreken met Bekers onder andere over één van de belangrijkste opgaves waar de wereld voor staat: de energietransitie. Volgens Hocks en Dijk valt of staat alles bij een heldere boodschap. “50 windmolens in het landschap bij jou in de buurt is misschien niet leuk om te horen. Maar als je dat serieus brengt gaan mensen er ook serieus over nadenken. Als je die boodschap niet helder presenteert doet het uiteindelijk veel meer pijn.”

Gezonde stad
Een ander belangrijk thema dat Dijk en Hocks aansnijden is de ‘gezonde stad’. Dijk: “De gezonde stad treft mensen direct vanwege de eigen sterfelijkheid. Als is tegelijkertijd het vraagstuk technisch een stuk minder grijpbaar. Want precies aangeven waarom de mens ziek wordt is knap lastig. Daarmee is het ook ingewikkeld om vanuit ruimtelijke ordening en stedenbouw na te denken over he we een gezondere stad voor elkaar krijgen.”

Ruimtelijk consultants
Hoe Dijk en Hocks aan hun opdrachten werken? Ze vertellen Berkers dat ze hun rol als stedenbouwkundigen breed opvatten: “Wij voelen ons naast ontwerpers ingenieurs en ruimtelijk consultants”, legt Hocks uit. “Creatief zijn kan ook door kennis over structuren en systemen in te zetten in het bedenken van nieuwe oplossingen in plaats van het ontwerpen van een wijk of object. De beste oplossingen van stedenbouwkundigen zijn vaak onzichtbaar […].”

Benieuwd naar het hele interview? Lees het in het maart nummer van de Blauwe Kamer www.blauwekamer.nl/tijdschrift/2017/nr-1-2017/